Ιστορία
Το Πευκί είναι το επίνειο του Αρτεμισίου όπου έγινε η γνωστή ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ των Περσών και των Ελλήνων το 480 π.χ.. Κατά τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο ο Σκυλλίας ξακουστός δύτης της εποχής του, με την κόρη του Ύδνα επίσης αρχαία κολυμβήτρια και δύτρια κολύμπησαν απόσταση ογδόντα περίπου σταδίων, σημερινά 9 ναυτικά μίλια, αναδυόμενοι και καταδυόμενοι για να μη γίνει αντιληπτοί από τους πέρσες μέχρι το ακρωτήριο του Αρτεμισίου όπου είχαν αγκυροβολήσεις τα πλοία του οι Έλληνες δίνοντάς τους πολύτιμες πληροφορίες για τα σχέδια των Περσών. Έτσι απέφυγαν την παγίδα που τους ετοίμαζαν οι Πέρσες, οργανώθηκαν και κατάφεραν τελικά να νικήσουν.
Στη Θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου ήρθαν στο φως δυο σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ο «Ποσειδώνας ή ο Θεός του Αρτεμισίου» αριστουργηματικό έργο αρχαίας ελληνικής τέχνης χάλκινο άγαλμα σε υπερφυσικό μέγεθος το οποίο πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Δία που κραδαίνει μύδρο ή κεραυνό ή τον Ποσειδώνα που κρατά τρίαινα και ο «Ιππέας» του Αρτεμισίου μεγαλόπρεπο χυτό άγαλμα αλόγου γνωστό και ως «Τζόκεϋ του Αρτεμισίου» με αναβάτη όπου η κίνηση και ανατομία του αλόγου αποδίδονται με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο .
Ένα από τα σημαντικά ιερά της Εύβοιας το οποίο συνέδεσε την ιστορία του με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου είναι αυτό της Αρτέμιδος Προσηώας, της Θεάς του κυνηγιού Άρτεμις η οποία σύχναζε στα βουνά της Βόρειας Εύβοιας. Το ιερό βρίσκεται στο χαμηλό λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί νότια του δρόμου που οδηγεί από την Ιστιαία στο Αρτεμίσιο και τη Χαλκίδα όπου μέχρι σήμερα γίνονται ανασκαφές.